Opptak fra 02. des 2022

Oppstandelses-symfonien

Sjefdirigent Edward Gardner har massive krefter til rådighet når han tolker Gustav Mahlers grensesprengende og visjonære symfoni om universet og menneskehetens kamp for evig frelse.

Mahlers gigantiske og monumentale oppstandelsessymfoni tar opp menneskehetens store spørsmål – livet, døden og livet etter, tro og kjærlighet. Den visjonære symfonien beveger seg fra mørke til lys, og fra død til håp, til liv og oppstandelse. «Du slås i bakken og løftes så opp på de høyeste tinder på englevinger», skal komponisten selv ha sagt om verket.

 

Om Mahler tvilte på en allmektig gud, trodde han kanskje mer på kjærlighetens forløsende kraft. I et humanistisk perspektiv kan oppstandelse her forstås som å stå opp fra de døde for å gå inn og ta del i det fulle livet her og nå.

 

Den amerikanske dirigenten Leonard Bernstein valgte nettopp Mahlers andre symfoni da den myrdede President Kennedy skulle minnes. Bernstein begrunnet valget sitt med at vi ikke bare måtte be om oppstandelse for de vi elsket, men også for at de sørgendes egne håp skulle leve videre. Alan Gilbert gjorde det samme da terrorangrepet på World Trade Center i New York i 2001 ble markert.

 

Sjefdirigent Edward Gardner har massive krefter til sin rådighet – stort orkester, to sangsolister, to kor, kirkeklokker, orgel og et eget ensemble bak scenen.