Opptak fra 05. mar 2020

Neset: MANMADE

Verdenspremiere på saxofonkonsert.

Marius Neset er ikke bare en anerkjent og etterspurt jazzmusiker, men er også komponist som blant annet har jobbet med London Sinfonietta og vunnet en Spellemann for sin innspilling med Trondheim Jazzorkester. Edward Gardner og Neset selv leder orkesteret i denne verdenspremieren på hans saxofonkonsert, MANMADE.

 

«Etter mange år som både komponist og improvisasjonsmusiker er min erfaring at motiver som er skapt gjennom improvisasjon, enten det er som solist eller i samspill med andre musikere, ikke ville blitt til i komposisjonsarbeid. Slike ideer er reaksjoner på det som skjer i øyeblikket og gir en helt egen nerve og friskhet til musikken. På samme måte vil det meste av komposisjonsmusikken, både når det gjelder motiver, form, melodier og rytmikk, være umulig å improvisere fram», sier Marius Neset fra Os, som i kveld urframfører sin saxofonkonsert «Manmade», bestilt av Bergen Filharmoniske Orkester.

 

Tidens klimaendringer ligger til grunn for form og oppbygging. Musikken har sitt utspring i spontane ideer han har fått som jazzmusiker og improvisatør. De er eksperimentert med, plukket fra hverandre, transformert og satt inn i en større sammenheng. Dette har både forsterket det opprinnelige uttrykket og bidratt til å gi frasene en ny mening.

 

Da det toneangivende og innflytelsesrike magasinet Downbeat i 2016 trakk fram tjuefem navn som ville sette sitt preg på jazzen i årene som kommer, var Marius Neset fra Os den eneste europeeren på den eksklusive listen. Både som komponist og utøver trives han i det store formatet, og han har samarbeidet med London Sinfornietta om de omfattende prosjektene «Snowmelt» og «Viaduct». Sistnevnte er hans femte album for jazzmerket ACT. Avisen The Guardian betegner Neset som et av tidens største europeiske jazztalenter, og han sammenlignes med Michael Brecker og Jan Garbarek.

 

For tyve år siden turnerte Neset med Klüvers Big Band i deres Rolling Stones-prosjekt, og besøkte da jazzfestivalen i Kongsberg. I 2011 fikk han Statoils Sildajazzpris og stipendiatet fra festivalen i Molde. Sistnevnte førte til bestillingsverket «Lion» med Trondheim Jazzorkester. Neset var nominert til Nordisk Råds musikkpris og ble tildelt Spellemannsprisen for dette verket i 2014. Hans kvintett består av framstående engelske og skandinaviske jazzmusikere, og to av de sistnevnte er studievenner fra Københavns konservatorium for rytmisk musikk der de hadde Django Bates som lærer. Han har også spilt inn album med Ole Amund Gjersvik (2011) og Daniel Herskedal (2012). Neset er bosatt i Oslo.

Tekst: Hans H. Rowe