Opptak fra 30. nov 2023

Rakhmaninovs andre pianokonsert

Vår Rakhmaninovfestival avrundes med to av hans aller mest kjente verk, pianokonsert nr. 2 og symfoni nr. 2.

At det skulle bli en symfoni og en pianokonsert etter den katastrofale urframføringen av hans første symfoni i 1897, var absolutt ikke selvsagt. Rakhmaninov ble deprimert og mistet evne og lyst til å skrive musikk.

 

Heldigvis kom doktor Nicolai Dahl til unnsetning med sin hypnose. I januar 1900 begynte Rakhmaninov med daglige besøk hos Dahl, og behandlingen virket etter hvert. Fire måneder senere følte han seg frisk nok til å reise til Krim og til Italia. Da han han vel var hjemme igjen, hadde han med seg skisser til en ny pianokonsert. Rett før premieren året etter fikk han et panikkanfall og var overbevist om at verket ikke holdt mål. Premieresuksessen må ha overbevist han om noe annet. Heldigvis.

 

Finnes det en mer romantisk pianokonsert enn Rakhmaninovs andre? Neppe. Konserten inngår også uten unntak på all verdens oversikter over de beste og mest populære pianokonsertene. Kveldens solist, Sir Stephen Hough, har spilt inn pianokonserten med vår tidligere sjefdirigent Andrew Litton til strålende omtaler.

 

Det gikk derimot hele ti år etter førstesymfoniens katastrofale mottakelse, før en selvkritisk Rakhmaninov begynte å komponere sin andre symfoni. Heldigvis ble urframføringen av denne en absolutt suksess, med sine brede og bølgende melodier, melankolske stemninger og triumferende finale.