Opptak fra 15. sep 2022

Kristine Tjøgersen: Between Trees

Et møte mellom menneske og natur

Musikalske røtter

Det er en lydlig ekskursjonstur i skogen vi inviteres med på i Kristine Tjøgersens Between Trees fra 2021, et verk som ble bestilt av Kringkastingsorkesteret som en del av KUPP-programmet.

Som lyttere tas vi med inn i skogen, og får følelsen av å være i den, og ikke bare som passive betraktere på avstand. Det starter med lyden av ekorn som spiser, og deretter går ferden under bakken. Tjøgersen forteller at «der myldrer det av røtter som er forbundet i et nettverk av sopptråder. Disse trådene knytter sammen trær og planter slik at de kan kommunisere – som skogens eget internett. Sopptråder vokser i puls, så det er et rytmisk pulserende liv som utspiller seg under føttene våre. Åpningen er derfor drivende og luftig, som kommuniserende trær. Deretter forflyttes vi over bakken, og hører flaksende vinger og forskjellige fugler (…).»

Det er ikke bare de fysiske røttene som utforskes, men også de musikalske. Tjøgersen er selv klarinettist, og sier det ble naturlig å reflektere rundt hva hun liker aller best ved den klassiske orkestermusikken, og ikke minst finne ut hva hun savner i det moderne repertoaret. Derfor er den varme klangen av en hornkvartett og en vakker obosolo med i verket. Hun har ønsket å skape et stykke med kammermusikalske kvaliteter spekket med detaljer, og i tett samarbeid med musikerne i Kork har hun utviklet nye spilleteknikker. Disse inkluderer blant annet vann i messinginstrumentene, flersjiktige treblåslyder og preparert harpe og strykeinstrumenter.

Verket er tilegnet komponistens mor.

Tekst: Frode Skag Storheim