Opptak fra 28. jan 2022

Lontano

György Sándor Ligeti er en av de mest innflytelsesrike komponistene fra siste del av det 20. århundre. I løpet av 60 år komponerte han musikk innenfor flere sjangre, kammermusikk, korverk, elektronisk musikk, orkestermusikk og musikk for teater. Ligeti ble født i Transylvania av ungarsk-jødiske foreldre og studerte ved Liszt-akademiet i Budapest fra 1945. På samme måte som andre komponister som må leve i totalitære regimer, skrev han musikk tilpasset makthaverne samtidig som han komponerte for "skuffen". Under den ungarske oppstanden i 1956 rømte han til Wien.

 

Lontano, som betyr langt borte eller i det fjerne ble komponert i 1967 og har etablert seg på orkestrenes standardrepertoar. György Ligeti skriver selv om komposisjonsteknikken som han kaller ‘’harmonisk krystallisering’’. Musikken hans har en distinktiv karakter, ofte med en uhyggelig atmosfære som skapes ved å legge lag på lag av svake klanger som bygger seg opp og så blandes sammen. Han skaper på den måten gripende spenning, som også filmregissører har lagt merke til. Lontano har blitt brukt både i Stanley Kubricks The Shining fra 1980 og i Martin Scorseses Shutter Island fra 2010.