Opptak fra 24. mai 2018

Berlioz: Grande messe des morts

Dramatisk og intimt!

Berlioz’ grandiose rekviem blander på en mesterlig måte sammen det dramatiske og det intime. Han satset alt da han skrev sitt rekviem for å minnes de falne i 1830-revolusjonen i Frankrike. Framføringen krever et enormt ensemble, inklusive tre kor og mye messing, og utløser et utrolig sterkt uttrykk. Ideene strømte slik på komponisten at han hadde behov for å utvikle en mer effektiv måte å notere musikken på. I kontrast til de mektige, voldsomme apokalyptiske klangene, framstår de stille partiene enda mektigere. En enslig solist symboliserer individets sjel.

Bergen Filharmoniske Orkester og Eikanger-Bjørsvik musikklag ledes av Edward Gardner for denne åpningskonserten på Festspillene i Bergen 2018. 

''Berlioz Grande messe des morts is dramatic, but this performance was more dramatic than many, particularly as the impact was created by quality, not quantity for its own sake. Gardner, With his background in opera, realizes that drama lies in contrast and tension, clariry of form and meaning. ...With Bergen he's hit the jackpot. Bergen may be a small city, but the Bergen Philharmonic Orchestra is one of the oldest public orchestras. ... They are now revitalized and dynamic, very much one of the great orchestras of Europa. Even their live stream is classy'', Classical Iconoclast