Direktestrømming begynner 06. okt 2022

Sæverudjubileum

En feiring av den særpregete og originale tonekunstneren Harald Sæverud og hans musikalske univers, samt en urframføring av Knut Vaage.

«Jeg håper min musikk har sin fremtid, selv har jeg bare min fortid». Slik svarte Sæverud på spørsmålet om hva som ville leve lengst.

Det er i år 125 år siden Harald Sæverud ble født på Nordnes, og det er 30 år siden han døde. Hans musikk har på ingen måte sagt sitt siste ord i konsertsalen.

Harmonien var på mange måter Sæveruds husorkester. I sin bok Harald Sæverud – Mannen, musikken og mytene, skriver Lorentz Reitan at orkesteret ikke bare framførte alle hans orkesterstykker, men i tillegg fikk han dirigere, og tilegnet seg slik uvurderlig kunnskap om orkesteret.

Hans Sinfonia dolorosa ble første gang framført under den andre verdenskrigen, 27. mai 1943, og komponisten selv dirigerte. Symfonien, den andre av hans krigssymfonier, var Sæveruds reaksjon på brutaliseringen som grep mer og mer om seg i det okkuperte Norge. Verket ble fullført i 1942, samme år som tragedien i Telavåg fant sted.

Salmesymfonien var hans tredje krigssymfoni, og ble komponert i løpet av det siste krigsåret. I kontrast til Sinfonia dolorosa preges dette verket av fred og optimisme.

Orkesterets egen fløytist Ingela Øien er solist i et nytt verk av Knut Vaage.